Sauce Hollandaise

4 dl

 


5 keltuaista
1 dl kalalientä (tai kasvisliemi)
0.25 dl sitruunan mehua / valkoviiniä
400-500 g voita

 

Keitä kalalientä niin, että sitä on enää puolet jäljellä. (Jatka kastikkeen tekoa vesihauteessa! Muista sekotella koko ajan, ettei munista tule kokkelia!) Lisää keltuaiset valkoviiniin sekoitettuna ja saosta kastike. Lisää kypsään kastikepohjaan pehmeä voi pienissä erissä. Voit lisätä voin myös sulatettuna, jolloin käytä vain kirkas osa kuumana. Kastike on valmista, kun se ei enää maistu kananmunilta.

 

* Mikäli kastike juoksettuu, sen voi korjata vatkaamalla juoksettunutta kastiketta pienissä erissä uusien keltuaisten joukkoon.

* Kastike tarjoillaan hienojen keitettyjen kala- ja kasvisruokien (esim. lohi ja parsa) kanssa.

 


Kermavaahdolla paranneltu kastike on:

MUSLIINIKASTIKE

Neljälle

 


5 keltuaista
½ dl vahvaa kasvislientä
½ dl sitruunanmehua
150 g voita
1 dl vatkautuvaa kermaa
suolaa, valkopippuria
hienonnettua rakuunaa

Sekoita teräskulhossa kaikki muut aineet, paitsi voi ja kerma. Nosta kulho kattilan päälle, jossa on poreilevaa vettä ja kypsennä koko ajan vatkaten, kunnes kastike sakenee.
Nosta kulho vesihauteesta ja vatkaa joukkoon pehmeä voi. Lisää lopuksi löysäksi vaahdoksi vatkattu kerma. Tarkista maku. Tätä kastiketta voi tarjoilla esim. keitetyn parsan kanssa.