Majoneesi
vähä vajaa litra


251941.jpg251943.jpg

 

        2 keltuaista
         2 tl sinappia
         suolaa
        valkopippuria
        5 dl öljyä
        ½ dl viinietikkaa


Sekoita keltuaiset, sinappi ja mausteet. Lisää öljy keltuaisiin voimakkaasti sekottaen. Lisää öljyä ensin tipottain ja sitten ohuena nauhana. Lisää punaviinietikka pienissä erissä öljyn lisäyksen välissä. Viinietikka ohentaa ja maustaa majoneesia.

 

Perusmajoneesin tulee olla paksua ja miedon makuista. Majoneesi ohennetaan ja maustetaan vasta käyttötarkoituksen mukaan.  Säilytä majoneesi kannellisessa astiassa kylmiössä. Valmista majoneesia tulee tehdä vain muutaman päivän tarvetta varten kerralla.

 

Hyvä muistisääntö majoneesissa on se, että 1 keltuainen = 2,5 dl öljyä!
Mausta tarvittaessa musta-, valko- tai viherpippurilla..

 


Majoneesin muunnokset: (pilko ainekset aivan pieniksi paloiksi!!)


Yleisimmät:

  • Kermamajoneesi: Lisää kermavaahtoa ja sitruunan mehua (kasvis- ja munaruuat)
  • Rémouladekastike: Lisää suolakurkkua, anjovista, kaprista, persiljaa ja anjovislientä (kalat)
  • Rhode Island –kastike: Lisää punaista paprikaa, chilikastiketta, (konjakkia) (äyriäiset)
  • Sinappimajoneesi: Lisää sinappia ja sitruunanmehua (venäläinen silli)
  • Tartarkastike 1: Lisää keitettyä munaa, sipulia, tilliä ja ruohosipulia (Kalat)
  • Tartarkastike 2: Lisää pikkelsiä, suolakurkkua, hillo-sipulia, kapsista ja persiljaa (kalat)
  • Tillimajoneesi: Lisää tilliä ja sitruunanmehua (kalat)
  • Thousand Island: Lisää paprikaa, rakuunaa ja chilikastiketta (salaatit ja äyriäiset)
  • Tyrolilainen kastike: Lisää tomaattisosetta ja persiljaa (kalat)

 


Muuta:

  • Kinkkumajoneesi: lisää kinkkua, tomaattisosetta ja sitruunanmehua (kylmät kasvisruuat)

  • Maksimilliankastike: Lisää tomaattisosetta, keltuainen ja ruohosipulia (kalat ja äyriäiset)

  • Mimosakastike: Lisää kermavaahtoa, ananasta, omenaa ja piparjuurta (lintu ja savukala)

  • Piparjuurimajoneesi: Lisää piparjuurta, kermavaahtoa  (Kylmät kalaruuat)

  • Ravigotekastike: Lisää pinaattia, hillosipulia ja persiljaa (kalat ja äyriäiset)

  • Vihreä majoneesi: Lisää pinaattia ja maustekasviksia