KAUSIRAAKA-AINEITA JA RUOKIA
Tammikuu
- lämpimät keitot
- leivät, rieskat ja sämpylät
- poro
- made
- mateenmäti ja blinit
- karpalojäädyke ja karpalot yhdessä kinuskikastikkeen kanssa
Helmikuu
- blinit ja mateenmäti
- Runebergin tortut (5.2)
- hernekeitto (laskiaistiistai)
- laskiaispullat ja kuuma mehu/maito
- sianpääsyltty, sianlihahyytelö ja keitetyt siansorkat (vanhan perinteen mukaan)
- Kuumat keitot ja piirakat
- Lihapadat (sianlihakastike ja lanttukuutiot)
- Uuniohrapuuro ja haudutettu ruispuuro
Maaliskuu
- Pääsiäisruoat
- (talvi- ja kevätkausiruokien välikuukausi)
Huhtikuu
- Pääsiäisruoat
- lampaanpaisti
- mämmi
- rahka (ja rahkapiirakat)
- pasha, baba ja kulitsa
- kananmunat
Toukokuu
- tippaleipä ja sima
- kananpoika (broilerit)
- varhaiskasviksia
- lohiruoat pinaatin kera
- korvasienet
- varhaisperunat
- silakka
- parsa (hollantilaisen kastikkeen tai voivaahdon kera)
- Varhaismansikat ja -kirsikat
Kesäkuu
- kirsikat
- mansikat
- varhaisperunat
- varhaiskasvikset
- kalaruoat (pinaatin kanssa erityisesti)
- Juhannuksena: viiliä, munajuustoa, munavoita ja kermaviiliin valmistettuja rieskoja
- muurinpohjalelut
Heinäkuu
- mansikat
- vadelmat
- talkkuna
- rapukausi (21.7)
- tuoreet kasvikset
Elokuu
- rapukausi
- lakat
- herukat
- kantarellit ja tatit
- nahkiainen
- Riistakausi: sorsan pyydystys alkaa 20.8
- kampela ja turska
Syyskuu
- sienikausi
- puolukka
- omenat
Lokakuu
- riistaruoat: iso riista hirvi ja peura, linnuista riekko
- silakka, muikku ja siika
- em. kalojen mäti
- omena
- karpalo
- äyriäiset (katkaravut, hummeri) ja osterit
Marraskuu
- muikun ja siianmäti
- sisäelimet (maksa ja munuaiset)
- veriruuat
- kotitekoiset makkarat
- Martin päivänä (10.11) hanhipaistia ja mustaa keittoa
- kastanjat (Italiasta ja Ranskasta)
Joulukuu
- made ja mateenmäti
- jouluruoat: perinteinen kinkku, rinnalla kalkkuna
- lipeäkala
- laatikkoruoat
- haudutettu punakaali
- rosollit
- kylmät silli- ja silakka ruoat
- kraavikala
- luumujälkiruoat ja sekahedelmäsoppa
- joulutortut ja -kakut