KAUSIRAAKA-AINEITA JA RUOKIA

 

Tammikuu

-          lämpimät keitot

-          leivät, rieskat ja sämpylät

-          poro

-          made

-          mateenmäti ja blinit

-          karpalojäädyke ja karpalot yhdessä kinuskikastikkeen kanssa

 

Helmikuu

-          blinit ja mateenmäti

-          Runebergin tortut (5.2)

-          hernekeitto (laskiaistiistai)

-          laskiaispullat ja kuuma mehu/maito

-          sianpääsyltty, sianlihahyytelö ja keitetyt siansorkat (vanhan perinteen mukaan)

-          Kuumat keitot ja piirakat

-          Lihapadat (sianlihakastike ja lanttukuutiot)

-          Uuniohrapuuro ja haudutettu ruispuuro

 

Maaliskuu

-          Pääsiäisruoat

-          (talvi- ja kevätkausiruokien välikuukausi)

 

Huhtikuu

-          Pääsiäisruoat

-          lampaanpaisti

-          mämmi

-          rahka (ja rahkapiirakat)

-          pasha, baba ja kulitsa

-          kananmunat

 

Toukokuu

-          tippaleipä ja sima

-          kananpoika (broilerit)

-          varhaiskasviksia

-          lohiruoat pinaatin kera

-          korvasienet

-          varhaisperunat

-          silakka

-          parsa (hollantilaisen kastikkeen tai voivaahdon kera)

-          Varhaismansikat ja -kirsikat

 

Kesäkuu

-          kirsikat

-          mansikat

-          varhaisperunat

-          varhaiskasvikset

-          kalaruoat (pinaatin kanssa erityisesti)

-          Juhannuksena: viiliä, munajuustoa, munavoita ja kermaviiliin valmistettuja rieskoja

-          muurinpohjalelut

 

Heinäkuu

-          mansikat

-          vadelmat

-          talkkuna

-          rapukausi (21.7)

-          tuoreet kasvikset

 

Elokuu

-          rapukausi

-          lakat

-          herukat

-          kantarellit ja tatit

-          nahkiainen

-          Riistakausi: sorsan pyydystys alkaa 20.8

-          kampela ja turska

 

Syyskuu

-          sienikausi

-          puolukka

-          omenat

 

Lokakuu

-          riistaruoat: iso riista hirvi ja peura,  linnuista riekko

-          silakka, muikku ja siika

-          em. kalojen mäti

-          omena

-          karpalo

-          äyriäiset (katkaravut, hummeri) ja osterit

 

Marraskuu

-          muikun ja siianmäti

-          sisäelimet (maksa ja munuaiset)

-          veriruuat

-          kotitekoiset makkarat

-          Martin päivänä (10.11) hanhipaistia ja mustaa keittoa

-          kastanjat (Italiasta ja Ranskasta)

 

Joulukuu

-          made ja mateenmäti

-          jouluruoat: perinteinen kinkku, rinnalla kalkkuna

-          lipeäkala

-          laatikkoruoat

-          haudutettu punakaali

-          rosollit

-          kylmät silli- ja silakka ruoat

-          kraavikala

-          luumujälkiruoat ja sekahedelmäsoppa

-          joulutortut ja -kakut