Lihan kypsentäminen

lihalaji                                 vedessä   Uunissa

nauta, pala 1 kg                       90 min     120 min

nauta kuutiot                           45 min    60 min

sika, pala 1 kg                          70 min    90 min

sika, kuutiot                             40 min    45 min

Lammas, pala 1 kg                   90 min     120 min

 


broileri, rintapala                                        45 min

 


kala, pienet palat                                        10-30 min

kala, isommat palat                                   30-60 min

 

pihvien kypsyys:

 

Rare: Pihvin pinta on ruskistunut, mutta pihvi on sisältä punainen. Lämpötila on 55-60 astetta.

 

Medium: Pihvin pinta on ruskistunut ja pihvi on sisältä kiinteytynyt, mutta väri on selvästi punertava. Lämpötila on 70 astetta.

 

Well done: Pihvin pinta ruskistunut, pihvi on myös sisältä kypsynyt, mutta se ei ole kuivunut mauttomaksi. Lämpötila on 75-77 naudalla ja 85 astetta possulla.  Broilerin sisälämmön tulisi olla vähintään 75 astetta. Kalan sisälämpö on yli 65 astetta

 


Leikkeleet:

pintakäsittely      kypsennystapa                   aika

jauhotettu leike        pannulla paistaminen              3 min/puoli

Täysleivitetty leike   pannulla paistaminen            4 min/puoli

öljytty leike              pariloiminen                              2min/puoli



Paistettavan kalan pintakäsittely ja maustaminen

kala                           pintakäsittely          mausteet

muikku                    ruisjauhot                 suola, valkopippuri

silakka                     ruisjauhot                 suola, valkopippuri

silakkapihvit            ruisjauhot                 suola, vp, tilli, raaka sipuli

kuhafilee                  vehnäjauhot              suola, valkopippuri 

kampelafilee             vehnäjauhot              suola, valkopippuri

kirjolohipalat                                               suola, valkopippuri

lohipalat                                                       suola, valkopippuri

haukipalat                muna, vehnäjauho  suola, valkopippuri
                                    tai vaan jauhot