Äidin helpot ja nopeat

Sämpylät
(n. 20-30 kpl)

5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
5 dl hiivaleipäjauhoja
1 tl suolaa
2 rkl sokeria
6 dl vehnäjauhoja
0.5 dl öljyä

Sekoita ainekset keskenään. Huomioi, että veden tulee olla kädenlämpöistä.. :)
Alusta taikina pehmeäksi. Anna kohota lämpimässä paikassa n. 30 min. Sämpylät voi myös leipoa heti ja kohottaa vasta pellillä.. Leivo taikina tangoksi ja leikkaa se 20 osaan. Nosta palat pellille ja paista 225 astessa n. 10-20 min.

Samataikina muuttuu

  • Leikkaa taikinatanko viipaleiksi, älä pyöritä pyöreiksi pulliksi. Kastele palan pinta jauhoihin tai siemeniin ja nosta pellille.
  • Vieriviereen nostelluista sämpylöistä saat oivan sisarrussämpylän.
  • Paahtoleipää saat paistamalla leivät suorakaidevuoassa.
  • Taikinasta voi myös leipoa patonkeja, reikäleipiä, rinkeleitä tai vaikka juustotäytteisiä sarvia.
  • Jätä taikina hieman löysemmäksi, levitä pellille ja paista.
Vaihtelua sämpylän makuun
  • Käytä nesteenä maitoa, jogurttia, piimää, kasvismehua tai vaikka kotikaljaa
  • Sekoita taikinaa puurohiutaleita tai jämäksi jäänyttä puuroa.
  • Lisätä voi vaikka vellejä, perunasosetta, kasvissosekeittoa tai pinaattikeittoa.. Jauhojen määrä voi tällöin hieman vaihdella..
  • Korvaa osa jauhoista leseillä, alkioilla tai hiutaleilla.
  • Mausta taikinaa valkosipulilla, fenkolilla, yrttimausteella tai vaikka inkiväärillä.
  • Taikinaan voi lisätä vaikka 2 dl hienoksi raastettua punajuurta, porkkanaa tai kesäkurpitsaa.. Myös pinaattia voi laittaa.. :)
144431.jpg
Tällä ohjeella on tehty noi keskellä olevat pikkusämpylät.
Vasemmalla olevissa on lisätty juustoraastetta niin taikinaan kuin päällekin.
Takana oleviin on lisätty taikinaan dippi-ainespussi.. :)
Ja tässä edessä oikealla on lisätty siemeniä..
Hyviä oli :) *slurps*