Perunasose
Pane kattilaan vettä sen verran, että peruna peittyy. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Pese peruna juuresharjalla huolellisesti ja pane kypsymään kiehuvaan veteen. Pienennä levyä, mutta varmista, että vesi kiehuu koko ajan. Keitä perunan koosta riippuen noin 20 minuuttia. Kuori peruna kuumana ja soseuta haarukalla. Notkista äidinmaidolla tai äidinmaidonkorvikkeella soseeksi, tai ensiperunat aivan vellimäiseksi. Tarjoa lämpimänä.
Porkkanasose
6-8 porkkanaa
Pese ja kuori porkkanat. Paloittele ne reiluiksi pätkiksi. Lisää porkkanat kiehuvaan veteen. Vettä saa olla kattilassa juuri sen verran, että porkkanat peittyvät. Keitä noin 10 minuuttia. Kokeile, että porkkanoista menee haarukka läpi. Soseuta porkkanat. Voit lisätä soseen joukkoon hieman keitinlientä.
Kukkakaalisose
1 kukkakaali
Huuhtele kukkakaali hyvin ja poista vaurioituneet vihreät lehdet. Ehjät, siistit lehdet voi ihan hyvin myös käyttää. Paloittele kukkakaali pienemmiksi kukinnoiksi ja huuhtele vielä tarvittaessa. Lisää kukkakaali kiehuvaan, niukkaan veteen. Keitä kansi tiukasti kattilan päällä noin 10 min. Kokeile, että kukkakaaleista menee haarukka läpi. Soseuta ja pakasta ylimääräinen.
Parsakaalisose
2 parsakaalia
Käytä vain täysin vihreää parsakaalia. Huuhtele parsakaalit ja viipaloi varret ohuiksi viipaleiksi. Pane varsiviipaleet kypsymään kiehuvaan veteen. Anna kiehua noin 5 minuuttia. Lisää paloitellut kukinnat. Jatka keittämistä noin 5 minuuttia. Soseuta kypsät parsakaalit. Pakasta.
Peruna-porkkana-maissisose
5 dl perunakuutioita
3 dl porkkanakuutioita
2 dl pakastemaissia
2 dl vettä
Kiehauta vesi ja lisää peruna- ja porkkanakuutiot. Keitä miedolla lämmöllä kansi kattilan päällä noin 10 minuuttia. Lisää maissit ja keitä edelleen noin 5 minuuttia. Kokeile, että perunat ja porkkanat ovat kypsiä. Soseuta joko monitoimikoneella tai sauvasekoittimella. Lisää keitinlientä sen verran, että saat sopivan sakeaa sosetta.
* * * * *
Omenasose mikrossa
noin 4 (1 l) hapanta omenaa kuorittuina lohkoina
(¼ dl sokeria)
Lohko omenat kulhoon. Peitä kulho kuvulla ja kypsennä mikrossa täysteholla (600 W) noin 8 minuuttia, eli niin kauan, että omenat soseutuvat. Sekoita välillä. Hienonna sose tasaiseksi. Notkista sose halutessasi vedellä tai omenamehulla juoksevaksi ja kaada jääpalapussiin. Tarvitset toista henkilöä apuna pitämään jääpalapussia suorassa. Kiinteä sose on kätevä pakastaa jääpalalokerikkoihin tai pieniin rasioihin.
Banaani-päärynäsose
½ banaania
½ päärynää
väriksi muutama puolukka
Hienonna banaani haarukalla lautasella. Raasta päärynä hienoksi. Sekoita hedelmät keskenään. Lisää muutama puolukka ja sekoita. Tarjoa heti.
Avokado-ananassose
1 avokado
2 viipaletta ananasta
Kuori ja halkaise avokado. Poista kivi. Lohko avokado ja soseuta ananasviipaleiden kanassa. Tarjoa heti.
Tuoremarjakiisseli
3 dl vettä
1 rkl perunajauhoja
2 dl marjoja
(1 rkl sokeria)
Sekoita kattilassa vesi ja perunajauhot. Kuumenna koko ajan sekoittaen. Kun kiisseli pulpahtaa, ota pois levyltä. Lisää joukkoon soseutetut marjat ja halutessasi sokeria. Tarjoa jäähtyneenä.
Parsakaali-porkkanasose 3–4 kk
1 peruna
2 parsakaalia
2 porkkanaa
noin 2,5 dl vettä
Pese,
kuori ja paloittele peruna ja porkkanat. Huuhtele parsakaalit ja
irrota
niistä kukkanuput. Keitä peruna- ja porkkanalohkoja ja
parsakaalin
varsia kattilassa 10–15 minuuttia.
Lisää parsakaalin kukinnot ja keitä vielä noin 5 minuuttia. Valuta
kasvikset ja soseuta ne monitoimikoneella. Löysennä sosetta
keitinvedellä, äidinmaidolla tai äidinmaidonkorvikkeella.
Vinkkejä
Samalla
ohjeella voi tehdä sosetta muistakin kasviksista.
Pelkän
perunasoseen rakenne kärsii pakastuksesta, mutta perunaa voi
hyvin
pakastaa muiden kasvisten joukossa.
Ruusunmarja-banaanikiisseli 3–4 kk
2 dl vettä
1,5 rkl Maizena-maissitärkkelystä
2 dl ruusunmarjasosetta
puolikas banaani
Sekoita kattilassa kylmä vesi ja maissitärkkelys. Kuumenna
kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen. Anna kiehua hiljalleen 5
minuuttia. Sekoita välillä ja jäähdytä kiisselipohja. Lisää
ruusunmarjasose ja kuutioitu tai soseutettu banaani.
Vinkki
Korvaa ruusunmarja mustikka-, vadelma- tai omenasoseella.
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.