PerusYRTIT  ja niiden käyttötarkoituksia.. :)

 

Basilika:          Intiasta kotoisin olevalla basilikalla on raikas ja hieman pippurinen tuoksu. Ennen basilika tunnettiin rakkausyrttinä ja edelleenkin sitä pidetään lämmittävänä ja virkistävänä yrttinä.   Basilikan maku sopii hyvin salaatteihin, kastikkeisiin, grillattuihin tomaatteihin ja vaikkapa muna- ja makkararuokiin. Basilika on tehnyt erinomaisen liiton tomaatin, munakoison, paprikan ja feta- sekä mozzarellajuuston kanssa. Öljy ja valkosipuli antavat basilikan maulle potkua! Kannattaa kokeilla basilikaa myös pastaruokien, kalan, vaalean lihan ja kanan kanssa. Eikä sovi unohtaa hedelmäsalaattia, juomia tai sellaisenaan leivän päälle laitettuna.

Lisää basilika ruuanvalmistuksen loppuvaiheessa! Säilytä huoneenlämmössä (vesiastiassa), sillä basilika ei kestä kylmää eikä vetoa.

183869.jpg

 

 

Kirveli:          Kirveli on yksivuotinen kasvi, joka on kotoisin Lähi-Idästä ja Itä-Euroopan eteläosista. Kirvelissä on hento aniksentuoksu. Kirveli ei kestä keittämistä, joten sitä kannattaakin lisätä runsaasti valmiiseen ruokaan. Tuore kirveli sisältää sekä C- että A-vitamiinia. Kirveli sopii erinomaisesti keittoihin, sieni-, liha-, vihannes- ja kalaruokiin sekä riisin mausteeksi, salaatteihin, pitsoihin, voileipiin, muna- ja juustoruokiin ja antaa erikoisen maun myös raparperi- ja karviaisruokiin. Kokeile myös koristeluun ja jälkiruokiin.

Säilytä kirveli jääkaapissa kaukana tomaatista!

Ruukkukirveliä voi käyttää runsaasti, mutta puutarhassa kasvatettua saksankirveliä hillitysti, sillä se on maultaan voimakkaampaa.. Maustekirvelillä on aineenvaihduntaa stimuloiva ja elimistöä puhdistava vaikutus. Kirveli myös lievittää reumaa sekä piristää oloa. Kirveliä käytetään ruoansulatusvaivoihin..

                                           183871.jpg

 

Kynteli:              Kynteli on yksivuotinen, jota löytyy kaksivuotisena luonnonvaraisena kasvina Etelä-Euroopasta ja Mustan meren ympäristössä. Kynteli on sukua timjamille ja muistuttaa myös kasvultaan sitä. Kyntelin maku muistuttaa pippuria, joten sitä voidaan käyttää suolan ja pippurin korvikkeena ruuissa. Se sopii hyvin kaali-, papu- ja herneruokiin, makkaran, veriruokien, maksan, riistan ja lampaan mausteeksi, kastikkeisiin, vihannes-, kalaruokiin, äyriäisiin ja joihinkin jälkiruokiin.

                                        183872.jpg

 

Liperi:            Liperi, eli lipstikka monivuotinen maustekasvi on kotoisin Persiasta. Liperiä käytetään keittoihin, muhennoksiin, pata-, riisi- ja pastaruokiin. Liperissä on vahvat varret, kauniin kiiltävät vihreät lehdet ja tuoksuu lehtiselleriltä. Maku muistuttaa sellerin lisäksi purjoa.

                            Lisää liperi ruokaan kypsentämisen alkuvaiheessa, Se sopii yhteen monien muiden yrttien kanssa ja sitä käytetäänkin paljon maustesekoituksissa (lihaliemikuution alkuperäinen mauste).

                             Kerrotaan, että liperi parantaa ruokahalua ja vähentää yskänärsytystä (kannattaa kokeilla, äiti suosittelee..).

                                   183874.jpg

 

Meirami:        Oreganon lähisukulainen on kotoisin Aasiasta ja Pohjois-Afrikasta. Meirami on kaksivuotinen huulikukkaisiin kuuluva maustekasvi. Kuivatussa meiramissa on vahvempi maku, kuin tuoreessa, joten sen käytössä kannattaa olla varovainen. Käytetään yrttikastikkeisiin, maksa-, veri-, kaali- ja kasvisruokiin ja hernekeiton mausteeksi. Meirami sopii myös tomaatti-, lammas- ja munaruokien mausteeksi. Meiramilla voi korvata oreganon esim. pitsoissa, paistoksissa ja piirakoissa.

                             Lisää yrtti vasta loppuvaiheessa.

                            Unettomuutta voi hoitaa kupillisella rauhoittavaa meiramiteetä.

                               183875.jpg

Minttu:          Minttu on kotoisin välimeren maista ja kuuluu huulikukkaisiin kasveihin. Miellyttävän makuinen ja raikkaan tuoksuista minttua käytetään lammas- ja riistaruokiin, lihamarinadeihin, raakaraasteisiin, hernekeittoon ja myös teen, kylmien juomien, hedelmäsalaattien ja erilaista hyytelöiden maustamiseen. Mintussa maistuu vivahdus mentholia. Minttu on helpoin kasvatettava yrtti ja se haluaakin vallata koko kasvimaan itselleen päästessä valloilleen.

                              Mausteena käytettynä meirami kiihottaa ruokahalua. Vanha kansa uskoo sen auttavan hyönteisenpuremiin, parantavan lemmenhaluja ja tekevän mielen iloisemmaksi.

                            183877.jpg

 

Oregano:        Oregano on tunnettu pitsamausteena, ympäri maailmaa.. Oregano kuuluu lähisukulaisensa meiramin tavoin huulikukkaisiin kasveihin ja on kotoisin Euroopasta. Oreganossa, eli mäkimeiramissa on punertavakukka, sekä erittäin hieno aromi, jossa on vivahdus meiramia ja timjamia. Oreganoa käytetään erityisesti italialaisessa ja kreikkalaisessa keittiössä. Se sopii pitsojen lisäksi pasta-, vihannes- ja munaruokiin, kalapatoihin- ja keittoihin. Kokeile myös sieniruokiin, grillatun lihan kanssa, tomaattiruokiin ja kastikkeisiin. Oreganon maku kitkeröityy kuumentaessa, joten se kannattaa lisätä vasta loppuvaiheessa.

Oreganolla on ruokahalua kiihottava vaikutus, se tuo apua synkkyyteen, auttaa ulkoisesti rasvaisen ja väsyneen ihon hoidossa.  Oreganoa käytetään myös hengityselinten vaivoihin, kuten yskään, tulehduksiin ja ilmavaivoihin. Vanha kansa uskoo oreganon olevan taikakasvi, joka antaa suojaa noitia vastaan.

Säilytä oregano jääkaapissa kaukana tomaatista.

                               183879.jpg

Persilja:         Välimeren maista kotoisin oleva persilja on kaksivuotinen kasvi, joka kuuluu sarjakukkaisten lajiin. Persiljan maku on rikas ja miellyttävä ja se tuo muiden raaka-aineiden maut hyvin esille ja siksi se sopiikin lähes kaikkien ruokien mausteeksi ja koristeeksi. Eritoten suosittelen paistetulle lihalle ja kalalle. Suomalaisten yleismausteena tunnettu persilja on parhaimmillaan yrttilevitteissä, mutta se sopii myös juoman mausteeksi.

                            Käytä persilja mahdollisimman tuoreena, jääkaappi on paras paikka (muista kosteus). Pidä se kuitenkin erillään tillistä, sillä ne yhdessä heikentävät toistensa säilyvyyttä, eikä tomaattiakaan kannata säilyttää ihan vieressä. Persiljassa on runsaasti C-vitamiinia! Persilja parantaa ruokahalua ja poistaa nestettä kehosta.

                                        183892.jpg

 Rakuuna:       Rakuuna kuuluu asterikasveihin ja on kotoisin Etelä-Euroopasta. On olemassa kahdenlaista rakuunaa, venäläinen mieto ja ranskalainen, jota harvemmin on saatavilla. Rakuuna on ranskalaisen keittiön olennainen osa. Bearnaise-kastiketta ei voisi koskaan kuvitella ilman rakuunaa. Rakuunassa on melko voimakas ja kevyesti kitkerä maku, joka sopii hyvin yrttimunakkaisiin, erilaisiin keittoihin, kala- ja linturuokiin, muhennoksiin, kastikkeisiin, salaattikastikkeisiin, majoneesiin, yrttivoihin, juustoon, mausteöljyyn, sieni- ja vihannesruokiin, lampaan, vasikan, riistan ja kalan mausteeksi, lihapatoihin, sinappeihin, pitsoihin, munaruokiin ja marinadeihin. Rakuunasta käytetään mausteeksi ainoastaan nuoret lehdet, niiden maku on parhaimmillaan juuri ennen kasvin kukkimista.

                            Lisää rakuuna keitettäviin ja haudutettaviin ruokiin vasta kypsentämisen loppuvaiheessa. Uuniruokiin, leivonnaisiin ja munakkaisiin se kannattaa kuitenkin lisätä ennen kypsentämistä. Säilytä rakuuna jääkaapissa, kaukana tomaatista.

                            Rakuuna on hyväksi sydämelle ja maksalle!!

                                     183880.jpg

Rosmariini:     Rosmariinikin kuuluu huulikukkaisiin kasvien sukuun ja on kotoisin Välimeren maista. Voimakasmakuinen rosmariini sopii erittäin hyvin lampaalle, broilerille, eri linnuille, kaali- ja perunaruokiin, paisteihin, lihamurekkeeseen, maksalle, munuaisille, kalalle ja marinadeihin. Lisäksi myös kastikkeihin. Rosmariini sopii yhteen rasvaisten ja voimakkaan makuisten liharuokien kanssa, tasoittaen rasvan makua. Kokeile tomaatti- ja kasviskeittoihin, sieni- ja pastaruokiin ja vaikkapa mansikoiden maustamiseen. Rosmariinin näyttävää oksaa voi käyttää ruokien koristeena.

                            Rosmariinin uskotaan olevan terveyttä ja onnea vaaliva yrtti. Sitä pidetään myös verenkiertoa parantava, elimistöä vahvistavana, virkistävänä ja mielialaa kohentavana maustekasvina.. Rosmariinia voi käyttää niin kylvyissä kuin erilaisissa voiteissa elvyttämässä verenkiertoa ja oikaisemassa ryppyjä sekä virkistämässä ja raikastamassa.  Säilytä rosmariini jääkaapissa kaukana tomaatista, niin kuin muutkin yrtit..        

                                 

183882.jpg   

Ruohosipuli:   Ruohosipuli kuuluu laukkakasveihin ja on kotoisin Euroopasta ja Pohjois-Aasiasta. Ruohosipuli sopii ruokiin, joihin halutaan sipulin makua. Ruohosipuli sopii erinomaisesti kalaruokiin, pasteijoihin, piirakoihin, kastikkeisiin, munakkaisiin ja salaattien ja uuniperunoiden kermaviilikastikkeisiin.. Ruohosipuli sopii mausteeksi, koristeeksi ja kuivattavaksi. Ruohosipulin vaaleanlilat kukatkin voi käyttää koristeeksi.

                            Ruohosipuli sisältää runsaasti C-vitamiinia, rautaa, kalsiumia ja karoteenia.

                            Ruohosipulilla sanotaan olevan hampaita, kynsiä ja hiuksia vahvistava vaikutus. Tiedetään myös, että ruohosipuli estää verisuonten kalkkeutumista.

                               183885.jpg

Salvia:            Salvia on kotoisin Välimeren maista. Salvia on voimakas tuoksuinen yrtti, joka kuuluu monen muun yrtin kanssa huulikukkaisiin kasveihin. Lisää salviaa ruokiin, joista haluat poistaa rasvan maun. Sopii erityisen hyvin riistalle, lampaan- ja sianlihalle, patoihin ja maksa-, veri- ja makkararuokiin. Kokeile myös herneille, tomaatille ja pavuille.

                            Salvia on ollut vuosisatoja yleislääke, jolla on verensokeria alentava vaikutus. Sitä voidaan käyttää myös limaa irrottavana yskänlääkkeenä ja yskänärsytystä lievittävänä rohtona. Salviaa saattaa esiintyä myös hammastahnoissa.

 183870.jpg  183886.jpg 183887.jpg183893.jpg          

Sitruunamelissa: Etelä-Euroopasta ja Etu-Aasiasta kotoisin oleva sitruunamelissa kuuluu kanssa huulikukkaisiin. Melissa on sitruunalta tuoksuva ja maistuva raikas ja näyttävä yrtti. Sitruunan tuoksun saat esille hieromalla lehtiä. Käytä melissaa ruokiin, joihin laittaisit sitruunaa. Sitruunamelissa on monivuotinen kasvi. Sitruunamelissalla maustat kalaruuat, vihannekset, salaatit ja niiden kastikkeet, kylmät juomat ja hedelmäsalaatit. Erityisen hyvin se sopii myös jälkiruokiin ja koristeeksi.

                            Melissa on erittäin arka kylmälle, ei siis suositella säilytettävän kylmässä!

                             Melissasta saa apua masennukseen ja unettomuuteen, sillä on rauhoittava vaikutus, joten kannattaa kokeilla illalla teen tapaan. Melissa kitkeröityy kuivattaessa..

                               183888.jpg

Tilli:              Tilli kuuluu sarjakukkasiin ja sen kotipaikkaa ei varmaksi tiedetä, kuitenkin todennäköisyys on että tilli on kotoisin Persiasta tai Intiasta. Nykyisin sitä käytetään lähinnä Pohjoismaissa, Venäjällä ja Balkanin maissa. Pysyvän arominsa ansiosta se sopii rapujen, kala- ja äyriäisruokien, keitetyn lihan, perunoiden, kasvisten, piirakoiden, pasteijoiden ja rahkojen mausteeksi. Tillillä voi maustaa myös säilykkeitä.

                            Tilli on yksi vanhin, tutuin ja käytetyin yrttimme.  Lääkeyrttinä tillillä on ruuansulatusta edistävä ja ilmavaivoja vähentävä vaikutus. Tilliä on käytetty myös unettomuuden ja pienten lasten koliikin hoitoon!!

                            Säilytä tilli jääkaapissa.

                                   183889.jpg

Timjami:         Huulikukkaisiin kuuluvalla timjamilla on täyteläinen ja voimakas aromi. Timjami on kotoisin Egyptistä. Timjami sopii hyvin voimakkaiden keittojen, risottojen, pitsojen, patojen, muhennosten, muna- ja kalaruokien sekä lampaan lihan mausteeksi.. Kokeile maustaa timjamilla myös simpukoita.

                            Timjami on yksi maailman vanhimpia mauste- ja lääkeyrttejä. Sitä käytetään mm. hammastahnoissa ja yskänlääkkeissä. Timjamimehua on käytetty erityisesti pienten lasten yskänlääkkeenä. Vanha kansa uskoo timjamin olevan rohkeuden symboli!

                            Timjami on ranskalaisen keittiönperusmausteita. Säilytä jääkaapissa.

                               183890.jpg