Fileoitavaa kalaa ei tarvitse suomustaa.

Leikkaa terävällä fileeveitsellä puhdasvatsaisen kalan rintaevän takaa suoraan kohti keskiruotoa, käännä veitsi lappeelleen ruodon suuntaisesti ja leikkaa filee irti kuljettamalla veistä mahdollisimman lähellä selkäruotoa. Käännä kala ja leikkaa toinenkin filee irti selkäruodosta. fileointi_kuha.jpg
Lukitse kalapiikillä filee paikalleen leikkuulautaan ja leikkaa kylkiruodot levymäisenä liuskana pois molemmista fileistä. Kylkiruotojen_poisto.jpg
Leikkaa fileet irti nahasta siten, että kuljetat fileointiveistä vaakasuorassa aloittaen pyrstöstä, samalla hiukan painaen leikkuualustaa vastaan. Vältä sahaavia liikkeitä. Näin saat sileäpintaisia fileitä eikä yhtään kalanlihaa jää nahkaan. nahan_poisto.jpg

RUOTOJEN POISTO

Ahven- ja kuhafileet ovat useimmiten riittävän vähäruotoisia ruuanvalmistukseen, mutta voit myös leikata ne aivan ruodottomiksi.

kuhan_leikkaus.jpg


Ruodot ovat nimittäin hyvin rivissä, hiukan eri tavoin eri kalalajeilla. Sormenpäillä sivelemällä tunnistat fileistä ruotorivin, jonka saat leikattua kiilana pois.



PIHDEILLÄ TAI PINSETEILLÄ
Lohikalojen fileissä on rivi lihasruotoja, jotka häiritsevät esimerkiksi graavissa kalassa. Ne on helppo nyppiä yksitellen pois ruotopinseteillä, myös tavalliset pinsetit tai pihdit käyvät ruotojen_poisto_lohi.jpg 
Kun opit tietämään ruotorivit, leikkaat ne näppärästi pois myös kypsästä kalasta lautasella. Hauen ruotorivi on "vaakasuorassa": löydät sen kuvan mallin mukaisesti. ruotojen_poisto_hauki.jpg

Nahallisesta kirjolohifileestä voit tehdä näyttäviä medaljonkeja. Leikkaa fileestä noin 4 cm:n levyisiä paloja. Viillä liha palan puolivälistä nahkaan asti ja avaa medaljongiksi.   Kalamedaljongit.jpg
ps. voihan muihinkin kaloihin jättää nahan ja paistaa sellaisenaan.. :) Tällöin nahka kannattaa suomustaa hyvin ennen paistoa ja siihen kannattaa tehdä muutamia viiltoja, jotta kala kypsyy paremmin. Paista kalasta ensin lihapuoli, näin se ei käpsisty. Pannun tulee olla kuuma! Mielellään tarttumaton pinnoite, kalat jää helposti kiinni. Vältä kalaa paistaessa kääntelemästä sitä liikaa, käännä se vain kerran! Kuivaa kalafile, ennen pannulle laittamista ja mausta vain suolalla, mausta lisää paiston jälkeen.

Perkaustähteet kattilaan. Kalan päät ilman kiduksia ja ruodot ovat erinomaisia liemiaineksia. Ota ne talteen ja keitä liemeksi.