maanantai, 18. helmikuu 2013
Fileoitavaa kalaa ei tarvitse suomustaa.
Leikkaa terävällä fileeveitsellä puhdasvatsaisen kalan rintaevän takaa suoraan kohti keskiruotoa, käännä veitsi lappeelleen ruodon suuntaisesti ja leikkaa filee irti kuljettamalla veistä mahdollisimman lähellä selkäruotoa. Käännä kala ja leikkaa toinenkin filee irti selkäruodosta. | |
Lukitse kalapiikillä filee paikalleen leikkuulautaan ja leikkaa kylkiruodot levymäisenä liuskana pois molemmista fileistä. | |
Leikkaa fileet irti nahasta siten, että kuljetat fileointiveistä vaakasuorassa aloittaen pyrstöstä, samalla hiukan painaen leikkuualustaa vastaan. Vältä sahaavia liikkeitä. Näin saat sileäpintaisia fileitä eikä yhtään kalanlihaa jää nahkaan. | |
RUOTOJEN POISTO
Ahven- ja kuhafileet ovat useimmiten riittävän vähäruotoisia
ruuanvalmistukseen, mutta voit myös leikata ne aivan ruodottomiksi.
|
|
Ruodot ovat nimittäin hyvin rivissä, hiukan eri tavoin eri
kalalajeilla. Sormenpäillä sivelemällä tunnistat fileistä ruotorivin,
jonka saat leikattua kiilana pois.
PIHDEILLÄ TAI PINSETEILLÄ
Lohikalojen fileissä on rivi lihasruotoja, jotka
häiritsevät esimerkiksi graavissa kalassa. Ne on helppo nyppiä
yksitellen pois ruotopinseteillä, myös tavalliset pinsetit tai
pihdit käyvät |
|
Kun opit tietämään ruotorivit, leikkaat ne
näppärästi pois myös kypsästä kalasta lautasella. Hauen ruotorivi on
"vaakasuorassa": löydät sen kuvan mallin mukaisesti. |
|
Nahallisesta
kirjolohifileestä voit tehdä näyttäviä medaljonkeja. Leikkaa fileestä
noin 4 cm:n levyisiä paloja. Viillä liha palan puolivälistä nahkaan
asti ja avaa medaljongiksi. |
|
ps. voihan muihinkin kaloihin jättää nahan ja paistaa sellaisenaan.. :) Tällöin nahka kannattaa suomustaa hyvin ennen paistoa ja siihen kannattaa tehdä muutamia viiltoja, jotta kala kypsyy paremmin. Paista kalasta ensin lihapuoli, näin se ei käpsisty. Pannun tulee olla kuuma! Mielellään tarttumaton pinnoite, kalat jää helposti kiinni. Vältä kalaa paistaessa kääntelemästä sitä liikaa, käännä se vain kerran! Kuivaa kalafile, ennen pannulle laittamista ja mausta vain suolalla, mausta lisää paiston jälkeen.
Perkaustähteet kattilaan. Kalan päät ilman kiduksia ja ruodot ovat erinomaisia liemiaineksia. Ota ne talteen ja keitä liemeksi.