Äidin oma

 Juhannuksen grillivartaat
4-6:lle (10-20 tikkua)

500-700g possun kinkku pala

  • Liha kannattaa ostaa isona "kinkkupalana", siitä voi itse leikata  sopivia paloja. Paloista tulee näin ollen sellaisia kuin itse haluat, ei siis jää "läskiä", jos ei halua... :)
  • Itse en ole nautaa käyttänyt, koska se vaatii aika pitkän kypsytysajan, mutta sitäkin voi laittaa, jos haluaa.. (kannattaa keittää/paistaa ennen tikkuihin laittoa, näin ollen kypsyy samassa ajassa muiden kanssa.. Possua en ole esikeittänyt/paistanut)

1 rasia pieniä herkkusieniä
2 pkt pekonia
3 eriväristä paprikaa
1 rasia kirsikkatomaatteja
4 kpl "kokonaista" esikypsennettyä maissia
3 sipulia
1 kesäkurpitsa
(2-3 kanan rintapalaa)
(1 prk ananasrenkaita)

  • Pese, pilko kaikki valmiiksi. Kaada ne joko samaan tai eri astioihin ja kaada marinaadi päälle. Kelmuta ja anna maustua jääkaapissa.
  • Tomaatit kannattaa jättää kokonaisiksi.
  • Maissi kannattaa jättää isoiksi paloiksi esim. pilko vain 4 osaan ja paistaa erillää, koska se on tosi vaikee tikutta.. :)
  • Kesäkurpitsa kannattaa jättää isoksi palaksi, koska se kypsyy nopeasti ja menee helposti löysäksi. (tuorekurkkua en suosittele grillattavaksi ollenkaan)
  • sipuli kannattaa lohkoa ja jättää isoiksi paloiksi kanssa.
  • Pienet herkkusienet voi olla sellasinaan tai halkaista kahtia.. Isot kannattaa halkoa 2-4 osaan. ÄLÄ pese sieniä veden alla, se ei ole niille hyväksi. Sienet voi "pestä" pelkällä paperilla/pyyhkeellä puhdistamalla..
  • Lisäksi voit grillata kanan minuuttipihvejä. Leikkaa samanalaisia paloja kuin lihastakin, mausta currylla ja broilerimausteella, jos eivät ole maustettuja.. öljyä tikku kanan kohdalta, muuten se jää tosi pahasti kiinni. Kanavartaisiin voit lisätä ananas paloja tai renkaita sopiviksi paloiksi jätettyinä. Ananasta ei tarvitse maustaa..
  • Pekonin voi kiertää jonkun muun päälle tai laittaa sellaisenaan.. Yksistään ollessaan se kannattaa kiertää esim. rullalle. :)
  • TIKUTA: otat vain tikun käteen ja varovasti alat survoa tavaraa tikkuun.. :) Mitään järjestystä tai sääntöä ei tikuttamiselle ole olemassa. Tietenkin olisi hyvä, jos kaikilla olisi edes jotenkin samanlainen varras. Ole luova ja käytä omaa mielikuvitustasi :)
  • Onnea kokeilulle!! JA herkullsiia hetkiä!


Marinaadi: (sopii mille vain)
2-3 dl öljyä
2 valkosipulin kynttä murskattuna
2 rkl suolaa
2-3 rkl grillimaustetta
(2 rkl jauhelihamaustetta)
3 tl pippurimaustetta
2 tl sitruunapippuria
(ymym.. lisää omat mielimausteet...tai yrtit)

lisää lihan päälle:
3 rkl soijaa
4 rkl balsamikoa

  • Marinaadista voi tulla aika tujua. Laita itsellesi sopivat määrät mausteita. Myös marinointiaika vaikuttaa siihen kuinka paljon vartaisiin lopulta jää makua.. Mitä kauemmin annat marinoitua, sitä enemmän saat makua.. (½h-12h)

  • Muista pitää tikkuja vedessä ennen kuin alat tikuttaa vartaita..
  • Vartaat voi laittaa grilliin tai paistaa uunissa..  (itse suosin uunia, koska näin niistä tulee mielestäni parempia..:) )
  • Vartaisiin voi lisätä omia mieli makuja, niin paljon kun mieli tekee. Lähes kaikkea voi grillata. Hedelmistä kasviksiin ja lihoista makkaraan.. :)
  • Voit halutessasi tehdä vaikka hedelmävartaita, vaihtelun vuoksi.. :)